Selfcare: wat is dat eigenlijk?

Zelfzorg

Eigenlijk is het zo’n containerbegrip, selfcare of zelfzorg. Er valt ZO veel onder, dat het soms best lastig kan zijn om door de bomen het bos nog te zien. In dit artikel neem ik je mee in wat zelfzorg eigenlijk is, maar vooral waarom het zo belangrijk is!

selfcare betekenis

Tegenwoordig wordt het te pas en te onpas gebruikt: selfcare.

Het is een heel populaire term, die eigenlijk betekent dat je aandacht geeft aan je fysieke of mentale gezondheid. Het mooie is dat je daarvoor niets of niemand nodig hebt: je kunt dit helemaal zelf doen.

Het heet natuurlijk ook niet voor niets zelf-zorg 😉

Waarom zelfzorg?

De meeste vrouwen die ik ken, moeten behoorlijk veel dingen doen op een dag en in een week. Ze hebben veel taken en moeten vaak zorgen dat alles op rolletjes loopt. 

Je hebt een baan, je hebt een gezin, je wilt graag sporten, je moet koken, het huishouden op orde houden. Je wilt regelmatig afspreken met vriendinnen en ook je familie en schoonfamilie verwachten zo nu en dan dat je je gezicht laat zien. 

Behoorlijk wat dingen die zomaar in mij opkomen en ik vergeet er waarschijnlijk nog een hele rits. 

Het punt is, dat jij zelf vaak niet bij een van die taken hoort. Je doet AL het andere eerst en ploft ’s avonds uitgeteld op de bank. Voor jezelf zorgen? Nee joh, geen tijd voor. 

Toch is het ontzettend belangrijk! Kijk, terwijl jij voor iedereen om je heen zorgt, is er niemand die op jou past. Dat is jouw taak ook!

Door regelmatig dat moment van ‘selfcare’ te plannen, zorg je ervoor dat je je batterij weer op kunt laden. Dat je meer energie krijgt, dat je je rustiger voelt en meer ontspanning kunt vinden.

Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je een dusdanige aanslag doet op je mentale en fysieke gezondheid, dat uiteindelijk dus wel die professional nodig hebt.

Zelf heb ik dat op de harde manier mogen leren: ik was eigenwijs en ging maar door. Ik kon dat heus wel, al die ballen in de lucht houden zonder er eentje te laten vallen (of om zelf om te vallen). Realitycheck: dat kon ik dus niet. 

Hoe zorg ik beter voor mezelf?

De eerste stap is bewustwording, voordat je daadwerkelijk kunt veranderen. Merk eens bij jezelf op, op welke momenten jouw energie lager is gedurende de dag. Hoe voel je je dan? Waar heb je behoefte aan (als je écht eerlijk zou zijn)? 

Als je die momenten kunt identificeren, kun je gaan kijken wanneer je dan die zelfzorg-momentjes nodig hebt. Is er een mogelijkheid om héél even tot rust te komen? Het kan al in vijf minuutjes gepiept zijn!

Tijdens jouw zelfzorgmoment is het dan wel heel belangrijk om er bewust bij te zijn: blijf bij dat wat je aan het doen bent en laat je niet afleiden door alles wat je nog moet of wat er om je heen gebeurt. 

Dat kan lastig zijn, zeker, maar oefening baart kunst.

Wat kan ik doen om beter voor mezelf te zorgen?

Vind je het lastig om te bedenken wat je kunt doen in zo’n moment voor jezelf? Dan heb ik iets voor je! Je kunt mijn Selfcare Inspirationlist downloaden! Daar staan 32 dingen op om jou te inspireren. Het zijn activiteiten die korter en langer duren, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past!

Oh ja, hij is helemaal gratis hoor!

Wil je meer lezen? Ik heb ook nog een artikel over rust bewaren in drukke periodes, misschien is dat iets voor jou! Klik dan hier

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je na het lezen van dit artikel denkt: ‘hier wil ik nu écht mee aan de slag! Ik ben toe aan echte verandering!’ 

Dat is precies wat ik wilde horen! 😉 Hoe meer vrouwen zich bewuster worden van hun eigen behoeftes en grenzen, des te beter! Als jij beter op jezelf past, heb je uiteindelijk meer te geven aan de mensen om je heen. 

Wil je met mij werken? Dan nodig ik je uit om eens te kijken op deze pagina of om hier een vrijblijvend gesprek te plannen of wij een match zijn om samen te werken aan jouw selfcare.