Meer positiviteit op vijf manieren

Let the good vibes roll!

Tips om positiviteit te boosten, die zijn altijd welkom, toch?

In dit artikel geef ik je vijf tips die je kunt toepassen, wanneer je merkt dat je humeur een boost kan gebruiken. Je zult merken dat je gelukshormonen de overhand nemen en dat je je direct blijer en gelukkiger gaat voelen.

Als je deze tips blijft gebruiken, zal je na verloop van tijd merken dat het steeds gemakkelijker wordt om de zonnige zijde van dingen te zien en dat je gemakkelijker om kunt gaan met tegenslagen.

Oké, laten we beginnen!

Tip 1: Muziek boost je humeur

Ga eens terug in de tijd. Laat je herinneringen bovenkomen en ga terug naar een moment dat je op een feestje luidkeels mee staat te zingen en dansen. Of denk terug aan een vakantie, waar elke keer dat liedje op de radio kwam.

Voelt fijn hè?

Ik kan me niet voorstellen dat je nu met een chagrijnig hoofd deze ’trip down memorylane’ hebt gemaakt. Sterker nog, het heeft waarschijnlijk een glimlach op je gezicht gebracht.

Dus: geef je humeur een boost met jouw favoriete muziek!

Als je het leuk vindt, hier heb ik mijn eigen playlist met positive vibes 😏 

Tip 2: Geef een compliment

Een welgemeend compliment geven, kan ontzettend veel opleveren.

Het heeft effect op zowel de gever als de ontvanger ervan. De sfeer verbetert tussen jullie, het zorgt ervoor dat je elkaar aardig(er) gaat vinden en: je creëert een positieve energie!

Om een compliment te kunnen geven, moet je het eerst opmerken. Dat vraagt iets van de bril die jij ophebt wanneer je naar gebeurtenissen kijkt. Je kunt de focus even van jezelf afhalen. Je let op anderen en hun gedrag, probeert daar iets moois in te zien. Zo ga je piekeren en sombere gedachten tegen.

Tip 3: Doe iets voor een ander

Heb jij een sterk sociaal netwerk? Iets voor die personen doen, maakt dat je je gelukkiger voelt. Er worden hormonen aangemaakt die je je ‘verliefd’ laten voelen en ook verlengt het je levensduur.

Bovendien geeft het jou en jouw dag ook vaak een fijne vibe. Een ‘random act of kindness’.

Tip 4: Wat valt er binnen jouw invloed?

De cirkel van invloed en betrokkenheid is een tool die jou kan helpen om de wereld om je heen in perspectief te zetten. Deze cirkel, bedacht door Stephen Covey, die je misschien kent van het boek ‘The seven habits of highly effective people’. Deze cirkels gaan jou helpen bewust te worden van dingen waar jij tijd en energie in steekt.

Er zijn twee cirkels. De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Jij staat in het midden en de cirkel van invloed ligt het dichtst bij jou. De cirkel van betrokkenheid ligt daaromheen.

Vul hem maar eens voor jezelf in door hem hier te downloaden en vraag je bij willekeurige gebeurtenissen af: laat ik mijn humeur verpesten, of zie ik dat het geen zin heeft om me er druk om te maken en blijf ik positief?

Tip 5: Houd een positiviteitsdagboek bij

Door een positiviteitsdagboek bij te houden, train je jezelf om anders naar gebeurtenissen te kijken. Ook al was je dag helemaal shit, er is altijd iets te bedenken wat wel goed ging: je had een dak boven je hoofd, het was even droog tussen de buien door, je vond je sleutels al binnen vijf minuten terug toen je ze kwijt was, je had genoeg geld op je rekening om de boodschappen te doen, enzovoort.

So, there you have it. Vijf tips die jou helpen om je ‘positiviteitsspier’ trainen. Oefening baart kunst, dus ga er zeker vaker dan eens mee bezig!

Dit artikel is ook als uitgebreidere variant in een miniguide verschenen. Daarin heb ik ook aantal concrete voorbeelden opgenomen, zodat je geen complimentjes of aardige acties hoeft te bedenken 😉 Je kunt hem hier aanvragen:

Positief denken, en dan?

Je bent bezig met je gedachten en jouw reactie op gebeurtenissen, maar er is meer! Om je in balans te voelen, is het ook belangrijk om te werken aan je stresslevels. Daarover heb ik dit artikel geschreven voor je. Je leest daar een aantal tips die je kunt toepassen om je stressniveau lager te houden, onder andere door aan de slag te gaan met het inplannen van je taken en dagen.

Ben je er juist aan toe om meer rust en ontspanning in je leven te creëren? Lees dan hier verder!